A Pro Autist Alapítvány eddigi projektjeiről

 

 

Gyógytorna autizmussal élő fiataloknak

 

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

 

Megvalósítás: 2019 április 1.- december 31.

 

A projekt során az alapítvánnyal kapcsolatban lévő gyermekek és fiatalok gyógytorna foglalkozáson vettek részt. A gyógytorna a felsőboldogfalvi nappali befogadó központban autizmussal élő fiataloknak valósult meg. A központban lévő 6 fiatal mellett székelyudvarhelyi autizmussal élő gyerekek is részt vettek a foglalkozásokon. A gyógytornász naponta 2 órát foglalkozott a gyerekekkel 2-3 fős csoportokban.

A projekt költségvetéséből vásárolt mozgásfejlesztő eszközök, izomlazítók, gimnasztikai labdák, komoly hatással vannak a fejlődésre. Az eszközökkel való tevékenység lazít, tehermentesít, segít feldolgozni a feszültségeket és a felhőtlen öröm forrása. Elősegíti a mozgásos és értelmi képességek fejlődését, a gondolkodási folyamatok beindulását. Egy-egy játékszer több területet is fejleszt egyszerre, mint pl. mozgáskoordináció, egyensúly, tér és helyzetérzékelés, figyelem.

 

 

 

Autizmus-együtt veletek

 

Megvalósítás: 2019. július 1. - 2019. október 31.

A program célja megismertetni az autizmus ezer arcát, segíteni az együttélést, együttnevelést a közoktásban és közösségekben.

Két alkalommal nyílt napot szerveztünk nevelőknek, pedagógusoknak és eljövendő pedagógusoknak. A nyílt nap alkalmával közös tevékenységeket szerveztünk a lókodi Ifjúsági Alapítványhoz tartozó bikafalvi védett lakóotthon lakóival és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósághoz tartozó Védett lakóotthon fiataljaival.

A programot támogatta Székelyudvarhely Megyei jogú város Polgármesteri Hivatala.

71639112_1460884267386112_8937422292632207360_n.jpg

 

 

 

Gyógytorna autizmussal élő fiataloknak

 

 

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

 

 

Megvalósítás: 2018. április-december

 

A Bethlen Gábor Alapból elnyert támogatás költségvetéséből a felsőboldogfalvi központban lévő autista fiatalok és székelyudvarhelyi autista gyermekek gyógytornász segítségével egyéni gyógytorna foglakozásokon vettek részt.

A foglalkozások tartalma minden esetben egyénre szabott, melynek általános célkitűzései a motoros funkciók javítása, állóképesség növelése, ortopédiai elváltozások korrekciója, általános erőnléti állapot javítása, mozgáskoordináció javítása, valamint a helytelen testtartás és egyoldalú terhelés miatt kialakult görcsös vagy túl laza izomzat tónusának normalizálása volt. A mozgásterápiák nagymértékben járultak hozzá a beszédfejlődési zavarok, magatartászavarok, feladat és szabálytudat és önbizalom fejlődéséhez.
A projekt költségvetéséből egyensúlyt fejlesztő eszközöket vásároltunk, amelyeket a tevékenységeken sikerrel használtunk.

 

 

Gyógytorna autizmussal élő fiataloknak

 

 

kormany tamogatas

 

Megvalósítása: 2017. június 1. - 2017. december 31.

 

Az alapítvánnyal kapcsolatban levő gyermekek és fiatalok a Bethlen Gábor Alap által támogatott pályázat segítségével kinetoterapeuta segítségével gyógytorna foglalkozáson vettek részt.

A napi tevékenységek során a gyógytornász a meglévő eszközökkel és a projekt költségvetéséből vásárolt eszközök segítségével végezte a tevékenységeket. A projekt során infra masszírozó lámpát és kineziológiai tapaszokat vásároltunk.

Az elért eredmények alátámasztják a gyógytorna fontosságát, hiszen a terápia során csökkentek a viselkedési zavarok, sikerült megelőzni, megállítani a kóros folyamatokat, a fiatalok állóképessége javult.A fiatalok szívesen részt vettnek a tevékenységeken, a masszázs és a torna, valamint a kineziológiai tapaszok használata együttesen jó közérzetet biztosított.

 

"PictoVerb" - képi kommunikációs segédlet autista fiatalok számára

 

Bethlen Gabor Alap

Megvalósítása: 2016.05.01- 2016.12.31

 

A Bethlen Gábor Alap által támogatott "PictoVerb"- képi kommunikációs segédlet autista fiatalok számára" program célja segíteni az autizmussal élő fiatalok kommunikációját.

A PictoVerb egy olyan táblagépekre és okos telefonokra fejlesztett alkalmazás, amely segítséget nyújt a beszédben akadályozott embereknek. Az első magyar nyelvű alkalmazás, mely könnyen felismerhető képeket, rajzokat alakít hangos mondatokká. Így teszi lehetővé a beszédben akadályozottak, képi kommunikációra hagyatkozók számára szükségleteik, érzéseik kifejezését.

A képcserés kommunikációval szemben a nagy előnye az, hogy nem helyhez kötött, bármilyen helyzetben a táblagépek segítségével használni tudják a fiatalok a programot.

A támogatásból táblagépeket vásároltunk az autizmussal élő fiataloknak, akik egy gyógypedagógus vezetésével ismerkedtek meg a program használatával.

A gyógypedagógus különböző helyzetekben ismertette, gyakoroltatta egyénileg a táblagép használatát: vásárláskor, étkezéskor, szabadidős tevékenység alatt. A program segített abban, hogy a fiatalok kifejezzék képekkel-hanggal az érzelmeiket, valamint a tevékenységek választásának lehetőségét. A gyerekek a táblagépeket otthon a családban is sikerrel használják.

pictoverb 1

 

Jövőkép építése a térségben élő autista gyermekek, fiatalok és családjuk számára

 

Támogatója a Bethlen Bábor Zrt. Bethlen Gabor Alap

Megvalósítása: 2015.05.15-2015.12.31

 

A pályázat célja támogatott foglalkoztatások szervezése, a foglalkozásokon agyag tárgyakat készíteni mivel az autizmussal élő személyek bizonyos része nem tud megjelenni a nyílt munkaerőpiacon. A tevékenységek során hűtőmágneseket készítettünk Székelyudvarhely címerével ellátva, valamint karácsonyfa-díszeket is. A fiatalok gyakorolták a már ismert munkafázisokat, valamint megtanultak új munkásságokat is, mint például az agyaggal való munkálkodást is.

 

A jövőben a támogatás által megvásárolt eszközök segítségével folytatjuk az agyagból készült tárgyak készítését és bővítjük a készletünket különböző tárgyakkal. A termékeket be is mutathattuk a  székelyudvarhelyi Merkur üzletlánc 5 üzletében is.

Merkur1 Merkur2 Merkur3 Merkur4a 

 

 

 

Munkaterápia autista fiatalok számára - 2014

Támogatott foglalkoztatásokat szerveztünk a gyógynövénytermesztés és feldolgozás szakmákban: magasítogyogynovenytt ágyásokban levendulát, mentát és citromfüvet ültettünk, ezeket gondoztuk, majd szárítás után illatzsákokat készítettünk belőlük.

A Bethlen Gábor Alap támogatása által sikerült két magasított ágyást készíteni, egy tárolót felépíteni, ahol a munkaeszközöket és a szárított növényeket tudjuk tárolni. Vásároltunk egy napelemmel működő gyógynövényszárítót, amely segítségével jó minőségű szárított növényeket tudunk készíteni.

 

Gyógytorna - 2014

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósága által támogatott program során heti két alkalommal kinetoterapeuta vezetésével gyógytornán vesznek részt a fiatalok. A program során sikerült beszereznünk a gyógytornához szükséges eszközöket: gyógybiciklit, labdákat, matracot, futópadot.

 

Autizmus Világnapja - 2014. április 2.

A program célja, hogy felhívjuk a figyelmet az autizmussal személyek sajátos helyzetére, ezáltal társadalmi elfogadásuk növelése. Nyílt napot tartottunk Felsőboldogfalván a Nappali befogadó központban, autizmussal foglakozó alapítványok bemutatták a tevékenységeiket a résztvevő intézmények, civilszervezetek képviselőinek valamint szülőknek. Támogató Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala.

  

Kérdések és válaszok autizmusban - 2013. október

A felsőboldogfalbi nappali befogadó központ 9 alkalmazottja részt vett egy 3 napos tapasztalatcserén Békéscsabán az AUT-PONT alapítvány központjában. Támogató Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala.

 

Képzés a PECS képcserés kommunikációs módszer témakörében - 2012. szeptember

3 napos tréninget szerveztünk 40 pedagógusnak és szülőnek, akik autizmussal élő fiatalokkal dolgoznak és nevelnek. A képzést békéscsabai szakemberek vezették, a résztvevők elsajátották, elmélyítették a PECS módszert, amely az autizmussal élők vizuális kommunikációját segíti.Támogató Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala.

 

Nyitott kapuk- 2011. május - szeptember

A program célja az autizmussal élő fiatalok szociális készségének fejlesztése és társadalmi elfogadásának elősegítése. Természetes integrációs helyzeteket teremtettünk a felsőboldogfalvi általános iskolásokkal szabadidő- és sport tevékenységek által, a testvérek bevonásával elősegítettük a kapcsolattartást a családokkal. Felsőboldogfalva lakossága, az iskola tanulói, pedagógusai megismerték az autizmus sajátosságait, ezáltal elősegítettük a másság iránti elfogadást. Támogató a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósága.

 

Együtt egymásért -2010. szeptember - december

A program célja az autizmussal élő serdülők, fiatalok szociális-kommunikációs készségeinek fejlesztése, az izolálódásuk megelőzése, valamint a környezet szociális érzékenységének, másság iránti elfogadásának, toleranciájának növelése. A program megvalósításában részt vettek a Babes Bolyai Tudományegyetem tanárképzős hallgatói, akikkel közös kézműves tevékenységeken, szociális készségek és önállóság fejlesztését szolgáló tevékenységeken, úgymint vásárlás, étterem, cukrászda, városi park látogatása, vettek részt az autizmussal élő fiatalok. Támogató Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala.

 

 

 

 

 

 

Pro Autist Alapítvány


 

Kapcsolat


Pro Autist Alapítvány


Berde Mózes utca 40. szám

 

535600-Székelyudvarhely


Tel: 0040-740.533.027


e-mail: pro_autist@yahoo.com